Mileu
Door de definitie van waarde te veranderen, bouwen we aan een betere wereld voor mens en natuur.
Onze visie
Stichting Aarde
ziet
alternatieven en probeert die te realiseren. Regionalisering en zelfvoorziening, dé bouwstenen voor een duurzame economie en een echte samenleving.
Stichting Aarde
Staat voor
een duurzame samenleving waarin niet alles wordt uitgedrukt in waarde van geld en groei. Met aandacht voor klimaat, milieu en leefomgeving, waar geld weer middel in plaats van doel wordt.
Stichting Aarde
Zoekt
manieren om goede initiatieven en netwerken bij elkaar te brengen zodat met gebundelde kracht ecologische, economische en sociale problemen aangepakt kunnen worden.
Stichting Aarde
plaatst
maatschappelijke ontwikkelingen in lokaal en mondiaal perspectief en vertaalt deze in praktisch uitvoerbare projecten.
Stichting Aarde
Stimuleert
debatten en lezingen die gaan over hoe we het huidige sociaal-economische systeem kunnen omvormen tot een eerlijke, rechtvaardige en duurzame economie.
De geschiedenis van Stichting Aarde
Het was de tijd van de Dolle Mina’s en de anti-kernenergiebeweging. Er waren veel mensen die zich zorgen maakten over milieubehoud maar niet goed wisten wat ze eraan konden doen. Om mensen te activeren waren er touwtrekkers nodig.
In het jongerencentrum De Kargadoor te Utrecht was een jonge Willem Hoogendijk actief als politiek coördinator. Hij was idealistisch ingesteld en een echte doener. Samen met een kerngroep van krachtige mensen zetten zij milieuactivisme en milieueducatie op de kaart.
Ze werkten samen met verschillende disciplines (marketing, media en wetenschap) om mensen te informeren, stimuleren en te bemoedigen met een visie dat een andere samenleving écht mogelijk was.
In bredere zin deed Stichting Aarde er alles aan om de verwoestende politieke ideologie van eeuwige groei aan de kaak te stellen. Nu, ruim vijftig jaar later, maakt Stichting Aarde zich nog altijd hard voor deze fundamentele principes die actueler dan ooit zijn.
De stichting
De primaire doelstelling van Stichting Aarde is het bevorderen van bewustzijn omtrent de valkuilen in de huidige geldgroei-economie, het aanduiden van de alternatieven hiervoor, en bijdragen door middel van educatie en advies over een transitie van de geldgroei- naar de geldkrimp-economie; een flexibele economie.
Vandaag de dag is de stichting nog steeds actief door projecten te steunen die de visie van Stichting Aarde delen. Huidige bestuursleden hebben directe connecties met milieuorganisaties en universiteiten.
Stichting Aarde heeft altijd de rol van verbinder op zich genomen. Het uitwisselen van kennis had een hoge prioriteit. Willem Hoogendijk nam deel aan Denktanks (oa platform DSE), gaf lezingen en schreef gastcolumns. Ook zijn er over de jaren warme banden met de Universiteit van Amsterdam ontstaan. Willem’s gehele archief is nu onderdeel van de informatiebibliotheek van de UvA.
ANBI
Stichting Aarde beschikt over de ANBI-status. De stichting richt zich volledig op het algemeen belang en heeft geen winstoogmerk. Daarnaast hebben alle bestuursleden dezelfde mate van belang en zeggenschap. Het beleidsplan, (financieel) jaarverslag en overige gegevens zijn openbaar en kunt u vinden op de website.
Ook kunnen donateurs hun giften aftrekken van hun inkomsten- of vennootschapsbelasting.