Over ons

Door de definitie van waarde te veranderen, bouwen we aan een betere wereld voor mens en natuur.

Onze visie

In onzekere tijden is vaak de neiging om nog harder vast te houden aan vertrouwde systemen, zelfs als die de motor zijn achter veel problemen. Steeds maar meer groei, alles sneller, groter, efficiënter, zorgde voor grote ongelijkheid, uitsluiting en milieuverwoesting wereldwijd. Gemeenschappen en structuren raakten ontwricht. Allerhoogste tijd voor verandering!

Stichting Aarde

ziet

alternatieven en probeert die te realiseren. Regionalisering en zelfvoorziening, dé bouwstenen voor een duurzame economie en een echte samenleving.

Stichting Aarde

Staat voor

een duurzame samenleving waarin niet alles wordt uitgedrukt in waarde van geld en groei. Met aandacht voor klimaat, milieu en leefomgeving, waar geld weer middel in plaats van doel wordt.

Stichting Aarde

Zoekt

manieren om goede initiatieven en netwerken bij elkaar te brengen zodat met gebundelde kracht ecologische, economische en sociale problemen aangepakt kunnen worden.

Stichting Aarde

plaatst

maatschappelijke ontwikkelingen in lokaal en mondiaal perspectief en vertaalt deze in praktisch uitvoerbare projecten.

Stichting Aarde

Stimuleert

debatten en lezingen die gaan over hoe we het huidige sociaal-economische systeem kunnen omvormen tot een eerlijke, rechtvaardige en duurzame economie.

En we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Al generaties lang leven mensen in gemeenschappen met respect voor elkaar en de natuur. Na een tijd van overindividualisering en geld-groeidwang wordt het tijd dat we weer meer gemeenschapsmensen worden.

Het streven is dat iedereen kan meedoen naar vermogen en tegelijkertijd wordt de regionale economie versterkt. Hopelijk dat dit zal verbeteren door het samenwerken in buurtmoestuinen, repaircafés, regionale energiecoöperaties op zonne- en windenergie, wijkbedrijven en werkplaatsen.

Een warmere samenleving?
Graag, maar niet door CO₂ !
Willem Hoogendijk
Oprichter Stichting Aarde

Grootkapitaal

We laten het grote geld nu over de aardbol razen: kantoorkolossen hier, wapens daar, geschuif met fabrieken en arbeidslegers, driftig verplaatsen van goederen, mensen en vee. Omzeiling van nationale wetten en rechtsstelsels, oververhitting van concurrentie, overontwikkeling van producten, versnelde afdanking van machineparken en capabele mensen. En dit alles om maximale winsten te halen, want geld moet groeien.

Maar ten koste van wat? Het wordt tijd dat geld weer meester in plaats van dienaar wordt! En dat lukt niet alleen met meer gemeenschapszin en regionale economie. Hiervoor is systeemverandering nodig. Van een economie van aanbod en opdringing naar een economie gericht op de verantwoorde vraag.

Vormen wij een gemeenschap waarin we ook kunnen spreken over kwaliteit, schoonheid en rechtvaardigheid, of zijn we puur een arena van productie en consumptie?
Joris Juyendijk
Journalist en antropoloog

De geschiedenis van Stichting Aarde

Stichting Aarde en de verwante organisaties waren onderdeel van de Nederlandse milieubeweging van het eerste uur. De stichting is ontstaan in 1971 tijdens een roerige tijd.

Het was de tijd van de Dolle Mina’s en de anti-kernenergiebeweging. Er waren veel mensen die zich zorgen maakten over milieubehoud maar niet goed wisten wat ze eraan konden doen. Om mensen te activeren waren er touwtrekkers nodig.

In het jongerencentrum De Kargadoor te Utrecht was een jonge Willem Hoogendijk actief als politiek coördinator. Hij was idealistisch ingesteld en een echte doener. Samen met een kerngroep van krachtige mensen zetten zij milieuactivisme en milieueducatie op de kaart. 

Ze werkten samen met verschillende disciplines (marketing, media en wetenschap) om mensen te informeren, stimuleren en te bemoedigen met een visie dat een andere samenleving écht mogelijk was.

De aarde biedt voldoende om ieders behoeften te bevredigen, maar niet genoeg voor ieders hebzucht
Mahatma Ghandi
Indiaas politicus
Door de jaren heen zijn er vele vruchtbare samenwerkingen ontstaan met tal van organisaties. Aktie Strohalm en Stichting Milieu Educatie bestonden in de kern uit dezelfde groep mensen.
Samen met enkele progressieve journalisten werd een documentatiemap samengesteld die zich al snel door heel Nederland verspreidde. Dit was in het tijdperk zonder mobieltjes en social media en deze manier van informatie verspreiden bleek erg effectief.
Vervolgens meldden zich enkele grote reclamemensen die ervoor wilden zorgen dat die informatie dieper het land in ging, wat uit verschillende hoeken met enthousiasme werd ontvangen. Door de samenwerking tussen de reclamemensen en enkele Strohalmers werd Stichting Aarde geboren. Een belangrijk eerste product was het beruchte Vruchtwateraffiche.

In bredere zin deed Stichting Aarde er alles aan om de verwoestende politieke ideologie van eeuwige groei aan de kaak te stellen. Nu, ruim vijftig jaar later, maakt Stichting Aarde zich nog altijd hard voor deze fundamentele principes die actueler dan ooit zijn.

De stichting

De primaire doelstelling van Stichting Aarde is het bevorderen van bewustzijn omtrent de valkuilen in de huidige geldgroei-economie, het aanduiden van de alternatieven hiervoor, en bijdragen door middel van educatie en advies over een transitie van de geldgroei- naar de geldkrimp-economie; een flexibele economie.

Vandaag de dag is de stichting nog steeds actief door projecten te steunen die de visie van Stichting Aarde delen. Huidige bestuursleden hebben directe connecties met milieuorganisaties en universiteiten. 

Stichting Aarde heeft altijd de rol van verbinder op zich genomen. Het uitwisselen van kennis had een hoge prioriteit. Willem Hoogendijk nam deel aan Denktanks (oa platform DSE), gaf lezingen en schreef gastcolumns. Ook zijn er over de jaren warme banden met de Universiteit van Amsterdam ontstaan. Willem’s gehele archief is nu onderdeel van de informatiebibliotheek van de UvA.

ANBI

Stichting Aarde beschikt over de ANBI-status. De stichting richt zich volledig op het algemeen belang en heeft geen winstoogmerk. Daarnaast hebben alle bestuursleden dezelfde mate van belang en zeggenschap. Het beleidsplan, (financieel) jaarverslag en overige gegevens zijn openbaar en kunt u vinden op de website.

Ook kunnen donateurs hun giften aftrekken van hun inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Winkelwagen